Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.03.2014 11:38 - Семейство Енергия
Автор: greenblackoil Категория: Бизнес   
Прочетен: 682 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 11.03.2014 21:06


        Тази сутрин в. "Сега" публикува кратка бележка, която много ме зарадва. Ето я:

 Малката компания от Великобритания Air Fuel Sytnhessis (AFS) обяви, че успешно е създала течно гориво (бензин) от вода и въглероден двуокис (CO2) от въздуха. От август 2012 г. до началото на тази година синтетичният петрол, произведен в минирафинерията в Тийсайд, Северна Англия, е всичко на всичко 5 литра, но въпреки малкото количество компанията обяви, че започва работа по разширяване на капацитета.

AFS твърди, че процесът е базиран на обикновена електролиза. Извличат се водородът от водата и въглеродният двуокис от въздуха. Те се смесват в реактор с катализатор. При тази реакция се получава метанол, който после се преобразува в петрол. 

На практика синтетичното гориво е по-чисто и от оригинала, тъй като не съдържа замърсители като сяра. 

AFS не смятат, че скоро техният метод ще доведе до енергийна революция. Въпреки инвестициите в проекта целта е не масова продажба на синтетично гориво, а обеми от 1200 литра на ден, с които да бъдат зареждани мотоциклети. 


       Семейството на алтернативните горива и енергия добави нов член. Всеки знае, че потреблението на енергия расте лавинообразно най-вече заради индустриалната революция, която преживява светът, наричан досега с пренебрежение "Трети". У
 нас пък потреблението на енергия спада. Ясно е защо: статистиката твърди, че повечето българи вече работят извън страната. В този случай стратегията е ясна: Не е важно по-рано или по-късно - последният премиер да затвори вратата, електрическата крушка ще е загаснала преди това!

          А проспериращият свят ще има нужда от всяка енергия и най-вече  от неизвестната, защото ще може да покрие единствено чрез използуването на целият възможен микс от енергоносители потребностите си! И не на последно място - да преодолее енергийната си зависимост от износителите на петрол,  намаляващия и все по-тежък добив на конвенционалните горива, да отхвърли терора на газовите емисии, резултат на изгарянето на въглищата и течните горива в транспорта.

          Разказвали са ми, че в Италия също са произведени нищожни количества чисти горива с водно съдържание, надхвърлящо въображението. Уточнявам -  водата присъствува само сред суровините за производството на алтернативните, синтетичните или каквито и да ги наречем неприети все още течни горива. Така е и с нано горивото "Бургойл". Когато са започнали да изследват произведените първи, не 5 кг, а 5 тона в българското  мини-предприятие, иноваторите, давайки  в оторизираната лаборатория образците за изследване, не са признали, че целта им е да произвеждат алтернативни горива. Казали са, че някакви момчета, които мият корабите, са им предложили някакво менте. Първата реакция е била: ами да, то е само вода! След седмица: интересно - това менте не се разслоява на вода, петролни продукти и каквото друго има! На третата седмица: абе в това менте водата ли гори! 
         Станах свидетел на разговор с доктор на науките. "Нито мен, нито друг топлоенергетик в България ще излъжете, че на входа при производството на "Бургойл" вкарвате 3000 ккал, а на изхода получавате близо 17000!" - отчесе докторът.  Единият от създателите се съгласи, че няма да е лесно и попита той защо ги търси тогава, навярно не защото си няма друга работа. Отговорът беше: искам да разбера защо не се разслоява, като има вода, петрол, въглища... Добре, тогава не може ли да допусне, че използваните суровини вече са преформулирани в нов вид гориво и защо новият продукт да не е резултат на извличането на най-ценните, недостъпни, дълбочинни за технологиите до днес качества от използваните суровини, а резултата съответства на откритието  - в пъти повече от достиганите преди енергия, чистота, ценова достъпност, техническа приложимост,  енергийна независимост.

          Именно тези  качества заинтересуваха  особено силно държави, в които дефицитът на независимост от енергията  застрашава самото им съществуване като субект. Нужно ли е да назовавам най-горещата точка на планетата днес! Интерес заявиха инвеститори, които искат да купят патенти за изграждане на производствени предприятия в собствените си страни, за да преодолеят енергийната бедност, да ускорят икономическото развитието на своите региони.

           И тези дни за тях се готвят презентации  - промишленото използуване на горивото, внедряването му, управлението на горивните процеси. Надявам се скоро ще разкажем за първите им срещи с новото нано клъстерно гориво. Доскоро!



 


           

          

          



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: greenblackoil
Категория: Бизнес
Прочетен: 33566
Постинги: 14
Коментари: 1
Гласове: 1
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930