Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.01.2014 14:50 - ЕДИН ЦАЦАРОВ НЕ СТИГА
Автор: greenblackoil Категория: Бизнес   
Прочетен: 1004 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 30.01.2014 16:13


 

 Този постинг идва на бял свят заради шега на министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев. На пресконференция заявил, че повече няма да плащат задълженията на "Топлофикация София" ЕАД към "Булгаргаз".  И на въпроса, а какво ще стане със софиянци, остроумно отвърнал - да си купуват бойлери. Надявам се - става дума за самонадеяност, родена от младостта му и некомпетентността, дано арогантността да го е отминала.  

Софиянци ще бъдат винаги на централизирани доставки на енергия, защото няма как да минат на индивидуално отопление, бойлери, следвайки различни министерски и кметски препоръки. Не защото в цял свят централното парно няма алтернатива. Ами защото София, няма... как да спре централизираното топлоподаване. Или трябва сериозна подготовка, включваща милиард лева инвестиции, а не покупка на бойлери. И само един ден столичани да са на бойлери и печка с два реотана, няма да спасим от разрушаване мрежата ниско напрежение, а пораженията на националната енергийна система никой не може да изчисли днес. Преди бойлерите...

Производителите на горивото "зелен мазут" са предлагали решения, пишейки писма до изпълнителния директор на "Топлофикация София" АД Стоян Цветанов, до собствениците - кмета Йораданка Фандъкова и заместниците й, до МОСВ и министър Стойнев. Никой не е поискал даже допълнителна информация, отговорът е бил авторитетно неудостоен с министерско или кметско внимание. Министър Ирина Михайлова, която редовно ни осветлява, колко ще загуби България заради санкции от Европейската комисия за лошата работа на министерството й в опазването на природната среда, е спестила отговора си(заедно със заместника си Чавдар Георгиев) на близо десет писма - нито "да", нито "не". Министър Стойнев навярно и не знае, че в министерството му преди седем месеца е депозирано писмо, представящо изобретеното в у нас екологично и достъпно гориво. И кметицата Фандъкова не е отворила на предложението за партньорство. А Стоян Цветанов - изпълнителен директор, отговаря, че компанията не може да се занимава с подобни горива, ако няма съответните законови разрешителни за опробване. А разрешителните ги дават кметове, министри... И като гледам датата на първото писмо до изпълнителния директор, си давам сметка, че вече са изтекли четири години. Давам си сметка и, че за да не прояви интерес от тогава досега нито министър, нито премиер, нито вице-премиер, ДКЕВР и който и да е малък или голям чиновник, интересът към този пазар от над 400 000 абонати навярно си струва загубите, ругатните в медиите, прякорите, арестите... И кожите на  абонатите на този пазар ще продължат да бъдат драни, независимо кой е кметът или премиерът. 

Топлофикацията в столицата е внесла бизнес план, а енергийният регулатор, го е одобрил. Всичко в него е наред. Той е правилен. Не се отличава от нищо познато досега - "Топлофикация София" ще губи от основните продукти(отопление и топла вода) и ще се опитва да балансира загубите с продажбата на скъпа електроенергия, платена от вскички българи, произведена  от новите когенерациите, които иска да изгради отново с парите на всички българи.

През м. Юни 2013 година авторите на проекта "Зелен мазут" проведоха промишлени изпитания в ТЕЦ "Марица 3" - Димитровград, при които Регионалната лаборатория - Хасково от системата на Агенцията по околна среда при МОСВ, замерила вредни газови емисии в резултат на горенето десетки пъти под действуващите сега норми от директивите на Европейската комисия. Стотици пъти под нормите са някои от тежките метали - кадмий, кобалт, олово... Да не изброявам - горивото е доказано зелено. Ако то бъде използувано в горивните инсталации на  "Топлофикация София" ЕАД ,  собственикът (столична община), даже не столичани - ще пести годишно от разхода за газ 200 милиона лева. Сега дължи милиони на "Булгаргаз". Сметките са спорни и столичани трудно ги плащат... Но... явно хората, които са избрани да управляват този пазар от около милиард и половина лева годишно, не желаят да да го извадят на светло, не искат да лишат партиите и собствените си джобове от сивите, примамливи постъпления от столичани и потърпевшите всички останали българи, които им дотират парното и топлата вода на жителите на София.
 
Ако някой попита защо пак намесих промишлените изпитания в Димитровград, отговорът е прост. Поделението на столичната  топлофикация "Овча купел 2" е със същите котли. Това значи, че веднага може да се види как работи горивото, каква е ефективността и кколко лесно и просто може да се замени скъпия вносен природен газ. Всичко това е в съответствие с директивите на Европейската комисия, с щаденето на природната среда и здравето на човека, с ограничаването на потреблението на изкопаеми горива, със здравата логика и икономическия смисъл...

Но шегобийците от всички правителства от това на Бойко Борисов през служебното и  недолюбваното -  на Орешарски, се държат по един и същ начин... Не искат "Топлофикация София" да печели, софиянци да си плащат сметките, а май само си прехвърлят сладката хапка, заедно с милиардния й пазар, от еднин лакомник на друг. 

Сбито, почти афористично един напорист млад депутат ми обясни бариерата, която го стъписва: "За това гориво мога да направя всичко пред министерствата и пред общината, страх ме е да не се изложа. Знаеш какви глупости се предлагат."

Ако това съображение не се отнася за останалите длъжностни лица, то тогава обяснението е друго... То даже е просто, но... един Цацаров не стига! 

Какво да направи Цацаров? Ако не друго, поне да накара някой да сметне, колко души от правителството, парламента, партиите и техните чиновници имат интереси в енергетиката - собствени централи, ВЕИ, обществени поръчки и прочие... Е, заради тях плащаме!

 

 






    




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: greenblackoil
Категория: Бизнес
Прочетен: 33528
Постинги: 14
Коментари: 1
Гласове: 1
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930