Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.04.2014 12:12 - Русия ли ще ни спре газа или ние сме си затворили кранчето
Автор: greenblackoil Категория: Бизнес   
Прочетен: 879 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 22.04.2014 20:42


     От месец познати подпитват сега - когато е непредсказуемо как ще завършат братските разбирателства между Русия и Урайна, -  дали не е дошло време да предложим "Бургойл" като едно от възможните решения на евентуална криза, като  през 2009-та, с прекратените доставки на газ.        Не зная! Отнесох въпроса към изобретателите, към разработчиците на технологията, на машините... Първият към когото се обърнах, се изсмя: българското правителство от толкоз празници, няма да научи поне до октомври, че са ни спряли газта. И ми затвори телефона. Вторият беше по разговорлив. Но скептичен!  
   "Ние нямаме с кого да си партнираме. Срещаме две китайски стени, еднакво непристъпни. Зад първата са енергетиците, а зад втората са се барикадирали правителството и общините. От четири години горивото е известно и на едните, и на другите. Знаят, че е създадено,  че е сертифицирано, че са правени промишлени изпитания, че замерванията на вредните емисии документират нива, постижими само при изгаряне на природен газ.
      Да, но природен газ може да няма!
      Но и да го има, правили сме сметки - "Топлофикация  София", ако ползва "Бургойл" ще пести годишно 200 милиона лева само от разходите за природен газ. Компанията перманентно е във фалит, но собственикът - Столична община, даже не отговоря на предложенията за безплатно опробване .
      С анекдотични аргументи, "че горивото   го няма в списъка на Европейската комисия с течните горива" МОСВ(отговорно за щети за милиарди пред българите), не само отхвърля каквито и да е  дискусии, а направо препятства опробването му в централи, които са проявили интерес. От една година, Юни 2013-та, няма никакъв отговор на нито едно от десетките писма: МОСВ, МИЕТ, кметове и зам.-кметове на София, премиери и вице-премиери. Това не само не отговаря на  добрите практики, а си е чисто нарушение на правилниците на българските администрации и законодателството. Стигали са до нас информации, че са търсени мнения на експерти по повод горивото.  Кои експерти, същите, които са ни втръснали от телевизионните екрани! Същите тези, чийто принос в оценки, стратегии, планове и програми се измерва с фалитите на НЕК, ТЕЦ Варна, Топлофикация София и всички останали енергийни мощности, които успешно в идните месеци ще закриват министрите Стойнев и Михайлова, или които и да са на тяхното място!" 
    И след този монолог, какво повече? Да търся в подкрепа всичките ведри обещания на правителствата за иновации, конкурентноспособност, енергийна независимост, енергийна ефективност, екологична среда, добра бизнес среда... Излишно е, защото нещо в България е сгрешено. Няма как да не се съгласим със Симеон(който беше и премиер), че работата е до чипа! А този чип не позволява на толкова експертен  кабинет, поне на Орешарски, Бобева и Чобанов, които знаят за калкулатора, да го вземат и да сметнат: "Топлофикация София" ползва почти една трета природния газ, доставен у нас . Ако замяната му с "Бургойл" ще на намали наполовина разхода за гориво, колко пари ще е спестила фалиралата компания. Сметката трябва да е за периода 2011-1013 година, защото първото писмо до софийското парно  е от есента на 2010 година. Сборът е 600 милиона лева. Малко повече от сборът на задълженията на фирмата сега.
     И поне да отговоря на въпроса от заглавието. В нашата криза, даже не се стига до Русия. Ние сами си затваряме пътищата за растеж, за социално поносимо бъдеще, за иновации, за достоен живот, за демографски ръст. И ако всички ние сме губещи, кой печели? Отговорните за разрухата, некомпетентните, безотговорните, независимо как сами са се нарекли, когато са били начело на властта: Горски, Гей, Тиква или Норешарски... 

       
     

 



Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: greenblackoil
Категория: Бизнес
Прочетен: 33472
Постинги: 14
Коментари: 1
Гласове: 1
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031