Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.01.2014 00:59 - "ПРИЛЮЧЕНИЯТА НА НЕЗНАЙКО В БЪЛГАРСКАТА ЕНЕРГЕТИКА"
Автор: greenblackoil Категория: Бизнес   
Прочетен: 1456 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 13.01.2014 12:24



               Двадесет дни се лутах из  интернет мрежата. С образователна цел. Исках да науча какво ли не! Но се примирих - по малко от всичко. Енергийно законодателство, екологични норми при производството на енергия, горива, практики, корупция, кражби, цени, договори...

            Докато в неделя следобед(тази с топлинните рекорди в полза на енергийно бедните 61 % българи), не прочетох заглавие... Какво ти заглавие, направо мълния, изстреляна от екипа на  investor.bg: ПРИКЛЮЧЕНИЯТА НА НЕЗНАЙКО В БЪЛГАРСКАТА ЕНЕРГЕТИКА.

Следя това издание отдавна, имам му доверие, затова прегледах  публикациите на тема „Енергетика и екология” от последните шест-осем месеца. По едно време силите ме напуснаха, непрогледната материя на енергийния  хаос ме затисна, чак дъхът ми секна.

 Опитах се да сглобя любителски пъзел на този отрасъл, заемайки, както заглавието, така и не толкоз прецизно подбрани пцитати от investor.bg:

 

ЗА ЕКОЛОГИЧНОТО ПРОИЗВОДСТВО:

 ...ТЕЦ-овете трябва да инвестират около 850 млн. евро в пречистващи съоръжения, за да покрие България изискванията на европейските директиви за емисии, изпускани от горивните инсталации. Това каза министърът на околната среда и водите Искра Михайлова пред TV7.

            ...Европейската комисия започна наказателна процедура срещу страната, заради емисиите азотни оксиди.

В България много бавно и мъчително се наложи необходимостта от въвеждането на очистващи инсталации, за да спазим определените ни по договор тавани. В продължение на доста години сме ги надвишавали, това се прие като тенденция и в резултат, следва санкция“, обясни Михайлова.

...Докато България не покрива сега действащото законодателство на ЕС за емисиите, междувременно Брюксел завишава изискванията и се очаква в края на 2016 г. да влезе в сила нова директива за горивните инсталации (документът е приет през 2010 г.)." Ще се опитаме да договорим преходен период за тази директива, за да получим отсрочка до 2020 г"., съобщи Михайлова.

  

ЗА МЕРКИТЕ:

МОСВ предлага използването на въглища с по-малко сяра

Тази мярка ще спести милиони евро от евентуално наказание от ЕС заради прекомерното замърсяване на въздуха в България, смята екоминистърът

Сред мерките обсъдени на правителственото заседание например са увеличаване на мерките за сероочистване и използване на въглища с по-ниско съдържание на сяра. За азотните оксиди трябва да бъдат инсталирани нискоемисионни горелки в горивните инсталации. 

Министърът на околната среда и водите Искра Михайлова обясни, че след присъединяването си към ЕС България се е съгласила да спазва междинни тавани за годишните емисии на някои замърсители в два периода. Първият период е между 2008-2011 година, а вторият след 2012 година.

Основните замърсявания, за които имаме договореност да спазваме тавани, са със серен диоксид, азотни оксиди и фини прахови частици, които се получават основно при работата на 12-те ТЕЦ-а у нас.

Министърът съобщи, че в периода 2008-2011 година страната ни трайно надхвърля посочените в договора тавани, въпреки че тенденцията е за намаляване на вредните емисии, които се изпускат в околната среда. Най-големи са превишенията на серен диоксид. За периода 2008 - 2011 година таванът е 179 700 тона, а емисиите към 2011 година са били 344 505 тона.

По тази причина и днес кабинетът е приел съвместен доклад на екоминистерството  и икономическото министерство за мерки до края на годината, с които да се намалят емисиите на вредни вещества от големите горивни инсталации. Целта е да бъде предотвратено влизането в съдебна фаза на наказателната процедура. Именно в нея се решава размерът на глобите.

В такива процедури глобите се измерват с десетки милиони, коментира Михайлова.

ПО СВЕТА:

...Най-богатите страни в света намаляват правителствената подкрепа за новите топлоелектроцентрали в опит да се борят с глобалното затопляне. Американската Export-Import Bank, Световната банка и Европейската инвестиционна банка обещаха, че спират финансирането на електроцентрали, използващи въглища зад граница. 

ЗА ТОПЛОФИКАЦИИТЕ:

            ... Новият модел на ценообразуване на тока, който засяга и топлофикациите, които произвеждат електроенергия, може да доведе до фалити на малки дружества“, заяви в ефира на телевизия Bulgaria On Air Валентин Терзийски от Асоциацията на топлофикационните дружества. 

ЗА ЦЕНИТЕ И ПАЗАРИТЕ:

...Политиците трябва да излязат и отговорно да обяснят каква е истината за ситуацията в енергетиката, заяви енергийният експерт проф. Атанас Тасев.

Потърсихме мнението му във връзка с приетия бързо Закон за енергетиката. Тасев обясни, че за него кризата в сектора действително е много сериозна, но мерките за намаляване на цената с 5% не решават нищо. Икономическите закони трябва да се спазват и цената на електричеството да бъде точно такава, каквато е.

... Ако се вземат предвид всички външни разходи при производството на електроенергия от ТЕЦ, то средната цена на тока от тях би била около 167 EUR/MWh

... При либерализиран пазар могат да фалират ТЕЦ-овете, заяви Велизар Киряков, председател на  Асоциацията на производителите на екологична енергия.

 

 ЗА ТЕЦОВЕТЕ:

           „Националните интереси са на първо място без да са в противоречие с европейските директиви. Състоянието на енергетиката е тревожно. Това е породено от недобре направени сметки. България беше завладяна от световната криза и в същото време се случи бумът на възобновяемите енергийни източници”, добави зам.-министър Айолов. По думите му, през януари – юни 2012 година е бил бумът на производството на енергия от възобновяеми енергийни източници. 

         „Това доведе до дисбаланс и проблеми е енергийната верига. Дисбалансът е технически и икономически. Ние се опитваме да намерим техническия баланс и баланса на ангажимента към обществото”, каза още зам.-министърът. 
„Към 2015 година ще излязат 1770 мегавата базови мощности, ако не бъдат предприети мерки, съобразно изискванията за опазване на околна среда. Надяваме се – отделяне на ЕСО от НЕК, и да заработи балансиращият пазар”, допълни зам.-министър Айолов. 

 И ТАКА НАТАТЪК...

            Има стратегия, няма стратегия, нещо сме договорили, нищо не сме изпълнили, всички са бедни: населението -енергийно бедно, централите не печелят, мините губят, няма инвестиции, има планове – една или две ядрени централи, няколко газови коридора, газови връзки със съседите, дерогация, министрите молят Брюксел да не съди държавата, молят тецовете да намалят цените и да се екологизират, не е реализирана нито една стратегия, но се пише нова...

КАКТО ЗАКЛЮЧВА ЕКИПА НА INVESTOR.BG:

... Ако приключенията на Незнайко в Слънчевия град може да се каже, че имат щастлив край, то ситуацията в електроенергетиката в България изглежда повече като ужас без край.

 A AЗ КАКВО МОГА ДА ДОПЪЛНЯ НАКРАТКО?

Едни незнайковци се сменят всеки четири години, като се оправдават с предишните, онези които топлят през цялото време столовете в министерствата и агенциите не правят нищо по няколко причини: да не загубят поста, да не развалят схемата „колкото повече неизпълнения, толкоз повече сладки сиви плащания”, но за радост нищо не продължава безкрайно по същия  начин. И времето на Незнайко у нас изтича. Темпът вече е такъв, че никой не знае дали последните управляващи ще  смогнат да   напишат поредната стратегия за следващите...

 А ако аз трябва сега да се върна на темата на блога, само ще резюмирам:   

На промишлените изпитания миналото лято  в ТЕЦ, на ПКМ 12, експерти от лаборатория към Изпълнителната агенция по околна среда на МОСВ  замериха съдържанието на замърсяващи въздуха вредни вещества – тези, заради които ще затворят централи или пък трябва да се инвестират 850 милиона евро за очистващи инсталации.   ГАЗОВИТЕ ЕМИСИИ РЕЗУЛТАТ НА ИЗГАРЯНЕТО НА НАНО-КЛЪСТЕРНОТО ГОРИВО „БУРГОЙЛ” БЯХА МНОГО ПО-НИСКИ ОТ ДЕЙСТВУВАЩИТЕ НОРМИ: SO2 - 58,62 ПЪТИ; NOx – 8,33 ПЪТИ; CO -  3,62  ПЪТИ; ПРАХ – 2,86; ОТ ТЕЖКИТЕ МЕТАЛИ: КАДМИЙ – 135, 14   ПЪТИ; КОБАЛТ – 277,78  ПЪТИ; ОЛОВО – 41, 67  ПЪТИ ПО-МАЛКО...

            Да не изреждам – тези резултати са известни на вицепремиери, министри, заместник-министри, кметици, директори на дирекции в МОСВ и МИЕТ, агенти от ДАНС, топлоенергетици... 

           Ако говорим за ефективност, ще спомена само, че промишлените изпитания на горивото през лятото бяха на  котел като тези, които са инсталирани в Отоплителната централа "Овча купел 2". За един час  нормална работа изгорихме 220 кг гориво зелен мазут, а разходът на природен газ е 800 нм3. В края на ноември 4,5 тонен водогреен котел един час подържаше оптимален режим с 30 кг зелено гориво вместо с 560 нм3 природен газ.
        Изчислявали сме: ако "Топлофикация София" премине на зелен мазут, ще пести 200 милиона лева годишно от сегашните разходи за природен газ. Даже да сме надценили  мазута четири пъти, пак си струва да се опита... Особено след като напоследък министърът се пошегува със софиянци да си купуват бойлери, защото повече държавата няма да плаща сметките за парно. Той май не знае, че само един ден столичани да се греят на електричество, ще се разруши не само  електромрежата на София, а... Дано не стигаме до там!



  



 




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: greenblackoil
Категория: Бизнес
Прочетен: 33464
Постинги: 14
Коментари: 1
Гласове: 1
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031